De bezoekers wilden meer zicht krijgen op de effecten van correctiefase 2 in de sector van ondersteuning van personen met een beperking. Uiteraard wilden wij hen maar al te graag bijpraten.
De kern van onze boodschap is drieledig.
- De visie die aan de basis ligt van persoonsvolgende financiering onderschrijven wij volledig: gebruikers nemen de regie in eigen handen en kunnen een budget inzetten om de ondersteuning op hun maat te realiseren.
- Door de te beperkte financiering van dit systeem krijgen te weinig gebruikers een (correct) budget. Voor ons betekent dit bijvorbeeld dat een gebruiker in de correctiefase 2 in 2027 14 budgetpunten zal overhouden terwijl zijn objectieve zorgnood is vastgesteld op 45 punten. Voor die meervraag staat hij op de wachtlijst, met een vermoedelijke wachtduur van minstens 5 jaar. We begeleiden 4 gebruikers in die situatie. Mochten deze cliënten het correcte budget ontvangen, dan zouden wij als begeleidende dienst 1,5 medewerker meer kunnen aanwerven.
- We blijven niet bij de pakken zitten en zien dit gegeven als een uitdaging om onze werking fundamenteel te herzien.
'Helder verzoek' van Spond
Daarnaast hebben we ook het ‘helder verzoek’ geformuleerd van Spond, een Vlaamse netwerkorganisatie van organisaties die ambulante en mobiele begeleiding bieden voor mensen met (een vermoeden van) een beperking. Spond zet in op werkveldverbindend en -overstijgend werken. Het ‘helder verzoek’ is een Vlaamse actie om mee onze stempel te drukken op het beleid, zodat de vele wachtenden voor mobiel ambulante begeleidingen niet uit de boot vallen. We werkten een zo concreet mogelijk voorstel uit.
Voor we dit konden voorstellen, moesten we de vraag stellen aan het kabinet of zij de grote groep wachtenden binnen persoonsvolgende financiering nog steeds als handicapspecifiek zagen. We zijn immers bezorgd dat zij geen handicapspecifieke hulp zouden krijgen en in het reguliere circuit zouden terechtkomen. Bij Spond, en dus ook bij de Lommer, geloven we er steevast in dat dit een doelgroep is die gebaat is bij de hulp die wij als mobiel-ambulante dienst kunnen bieden. Uiteraard graag in samenwerking met de eerstelijnsdiensten.
We vroegen concreet voor de volgende 5 jaar een uitbreiding van 4 miljoen euro per jaar voor de diensten die de doelgroep bereiken EN samenwerken met reguliere diensten. We zijn er ons van bewust dat we een kleine groep zijn in het grote welzijnsveld. We willen echter onze doelgroepen in beeld blijven brengen en inzetten op mogelijkheden om deze ondersteuning effectief te kunnen bieden. Wij voegen dan ook graag de daad bij het woord: we hebben al gekozen voor een samenwerking met het team Intra Familiaal Geweld van het CAW en zijn ingegaan op het voorstel om deel te nemen aan de Keten Aanpak van Turnhout.